Nowe!

Alternatywne metody parzenia kawy – dripper, czyli pomysł na dobrą kawę w domu

Statystyki mówią, że aż 73% Polaków spożywa kawę codziennie, natomiast blisko 50% robi to nawet kilka razy w ciągu dnia. Mimo tego przeważnie picie kawy w Polsce skraca się do tzw. zalewajki albo kawy rozpuszczalnej. Musisz wiedzieć, że istnieje mnóstwo sposobów na zaparzenie pysznej kawy, a jeżeli robisz to regularnie, wówczas warto, aby napój był wysokiej klasy. Alternatywne metody parzenia kawy pozwalają na wydobycie z ziaren kawy wyjątkowy smak i aromat, który wcale nie jest zajęty jedynie dla koneserów. Jedną z takich metod jest drip.

kawa z dripa

fot: pexels.com



Co to jest kawa z dripa?

Drip, a raczej Drip Hario V60 to narzędzie japońskiej firmy Hario dedykowane do parzenia kawy metodą przelewową. Kształtem przypomina lejek, a zbudowany jest z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. Do parzenia kawy w dripie niezbędne są papierowe filtry, które oddzielają fusy od naparu. Budowa dripa, jak również sposób jego zastosowania jest wyjątkowo prosty, co sprawia, że może z niego korzystać każdy i z odpowiednim asortymentem może to robić wszędzie.

kawa z dripa

fot: pexels.com




Drip jest jednym z tych urządzeń, w których nie przygotujesz dowolnej kawy. W tej metodzie doskonale sprawdzają się jasno palone stuprocentowe arabiki, które są zmielone tuż przed samym zaparzeniem. Optymalna temperatura wody, grubość zmielenia ziaren oraz czas parzenia pozwala na osiągnięcie wyjątkowego naparu, którym zachwycają się specjaliści na całym świecie.

Jak zaparzyć kawę w dripie?

Zaparzenie kawy w dripie jest bardzo proste, lecz nie stosując się do niektórych zaleceń, można zupełnie zepsuć nawet najlepszą kawę.
Wszystko, czego potrzebujesz to:
• Kawa
• Woda
• Drip
• Papierowy filtr
• Serwer lub dzbanek na kawę

Zaczynając cały proces parzenia kawy, należy umieścić papierowy filtr w dripie, zalać go gorącą wodą oraz chwilę odczekać. Chodzi o to, aby pozbyć się papierowego posmaku w gotowej kawie. Potem przejdź do mielenia ziaren. Dawka kawy jest uwarunkowana od tego, ile naparu pragniesz uzyskać. Zaleca się używać 6 g kawy na każde 100 ml wody, czyli chcąc zaparzyć 500 ml, potrzebne Ci będzie 30 g kawy.

Niezwykle ważna jest również grubość zmielenia ziaren. Jeżeli zmielisz kawę za drobno, wówczas będzie się parzyć zbyt długo, a jeżeli zmielisz ją za grubo, to woda przeleci przez nią za szybko. Najodpowiedniejsze do dripa jest średnie zmielenie ziaren.

kawa z dripa

fot: konesso.pl




Teraz wystarczy tylko wsypać zmielone ziarna do dripa z filtrem oraz przelać ją wodą. Odpowiednia temperatura wody powinna mieć około 88-92 °C. Niezwykle ważnym elementem jest proces preinfuzji, który odbywa się tuż po pierwszym zetknięciu kawy z wodą. Umożliwia on kawie “kwitnąć” i powoduje, że otwiera przed Tobą wyjątkowe aromaty. W pierwszej kolejności wlej odrobinę wody tak, aby tylko namoczyć kawę oraz odczekaj około 30 sekund. Teraz możesz spokojnymi, kulistymi ruchami przelać resztę wody. Parzenie kawy w dripie powinno trwać około 3 minuty.
1. Włóż papierowy filtr do dripa i zalej go gorącą wodą.
2. Wsyp do dripa z filtrem świeżo i średnio zmieloną kawę.
3. Zalej kawę niewielką ilością wody o temperaturze 88-92 °C i odczekaj 30 sekund.
4. Spokojnymi i kulistymi ruchami przelej przez kawę resztę wody.
5. Kawa powinna się parzyć przez około 3 minuty.

Kawa przygotowana w dripie, barwą może przypominać herbatę. Najciekawsze natomiast jest to, że takie kawy odkrywają przed Tobą wiele możliwości smakowych. Wszystko zależy od tego, jakie ziarna zostały użyte i jak przebiegł proces parzenia. Kawy pochodzące z Afryki cechują się wyraźną kwasowością i owocowymi nutami. Ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej pozwalają uzyskać napar o czekoladowo-orzechowym smaku. To jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia, zależy wyłącznie od Twoich upodobań.

Zaparzenie kawy w dripie jest wyjątkowo skuteczną alternatywą dla osób, które zamierzają wydobyć z kawy to, co najlepsze. Cały proces parzenia jest bardzo prosty, a cena narzędzia jest niska w stosunku do uzyskanej wysokiej klasy naparu. Jeżeli swój kawowy zwyczaj chcesz wznieść na wyższy poziom, to drip jest znakomitym rozwiązaniem.

Ten wpis powstał przy współpracy ze sklepem konesso.pl, który specjalnie dla czytelników zalajkowane.pl przygotował zniżkę w wysokości 8% na całą ofertę sklepu konesso.pl (z wyłączeniem ekspresów do kawy, młynków oraz produktów już przecenionych). Promocja trwa do 31.03.2018 roku. Jeśli zdecydujecie się na zakupy nie zapomnijcie użyć kodu rabatowego zalajkowanepl

A jeśli lubisz kawę, to koniecznie sprawdź poprzednie wpisy:

Jak kawa wpływa na nasze zdrowie? Zobacz, dlaczego warto ją pić
Jak wybrać kawę?
Jak wybrać ekspres do kawy?

Skomentuj