Nowe!

7 głównych mitów na temat zębów, nie zawsze prawdziwych

Różni specjaliści twierdzą, że wystarczy spojrzeć na zęby, aby ujrzeć w nicch całe bogactwo informacji na temat zdrowia i kondycji ich właściciela. Jednak biorąc pod uwagę dzisiejsze możliwości, choćby stomatologii estetycznej, wydaje się dość łatwe oszukać niejednego znawcę. Przypomnimy nambardziej rozpowszechnione, choć nie zawsze prawdziwe mity na temat zębów.

Żółte zęby – niezdrowe zęby

To absolutne nieporozumienie, spowodowane rozkwitem stomatologii estetycznej. Oślepiający biały uśmiech jest synonimem zdrowia. Ale to nie tak. Kolor zębiny – kości pod szkliwem – jest indywidualną cechą każdego człowieka i może być wiele różnych odcienie bieli, a żadna z nich nie świadczy o jakiejkolwiek patologii. Ponadto, wraz z wiekiem zębina staje się coraz bardziej żółta.

Należy myć zęby, żeby nie było przykrego zapachu z ust

Jest to prawdą tylko w przypadku, gdy nieświeży oddech powodują bakterie na zębach. Ale nie jest to wcale częsta przyczyna przykrego zapachu z ust. Pomijając sytuację, kiedy jemy cebulę i czosnek, nieświeży oddech może być przyczyną procesów gnilnych w jelitach, cukrzycowatej suchości w ustach, obecności bakterii, albo nawet choroby gardła.

Po każdym posiłku należy umyć zęby

Szczotkowanie zębów po każdym posiłku nie jest konieczne. A nawet więcej – może być szkodliwe! Na przykład po spożyciu pokarmów kwaśnych, takich jak cytrusy, szkliwo jest znacznie osłabione i niszczone podczas czyszczenia bardziej niż zwykle. Dlatego lekarze zalecają mycie zębów co najmniej godzinę po jedzeniu. A rano najlepiej umyć zęby po śniadaniu, a nie przed.

Nie można ssać kciuka i smoczka, bo zęby będą krzywe

Są to błędne, babcine bajania. W rzeczywistości ani ssanie palca, ani picie z butelki, albo ssanie smoczka nie powoduje wad zgryzu, a w wieku około 4 lat przeważnie te przyzwyczajenia po prostu mijają. A nawet jeśli nie, to i tak zęby wykształcą się prawidłowo.

Czekolada jest bardzo szkodliwa dla zębów

Japończycy odkryli ostatnio, że ziarna kakaowca używane do wytwarzania czekolady, zawierają substancje antybakteryjne, które chronią przed próchnicą. Oznacza to, że tylko słodka czekolada, przez zawarty w niej cukier, jest niebezpieczna dla zębów.

Dopóki zęby nie bolą, nie ruszaj ich!

Jest to absolutne nieporozumienie wypracowane w kontrze do propagatorów zdrowia i higieny jamy ustnej. Tymczasem próchnica rozwija się niepostrzeżenie, wewnątrz zęba. A same bakterie są wypłukiwane przez ślinę, dzięki czemu ból nie pojawia się. Dlatego bezwzględnie powinno się wykonywać przegląd stanu zębów co 6 miesięcy!

Guma do żucia jest bezużyteczna

Tak często mówią domorośli specjaliści. W rzeczywistości jest bardzo pożyteczna, o ile nie zawiera cukru. Życie gumy zwiększa wydzielanie śliny, która niszczy kwasy, a także zawiera wapń i fosforany, które remineralizują zęby.

źródło: umnaja.ru

Skomentuj