Nowe!

20 potraw z USA, które warto spróbować

1 / 2

Choć amerykańskie jedzenie kojarzy nam się raczej z burgerem z Mac’a albo Kurczakiem z KFC (czyli generalnie czymś mega kalorycznym i hmm raczej niezbyt zdrowym), to chciałbym wam przybliżyć listę 20 potraw amerykańskiej kuchni, które warto spróbować. Lista przygotowana została przez znany portal podróżniczy „roughguides”. Niektóre potrawy wydają się dziwne z naszego punktu widzenia, podczas gdy inne wyglądają mega apetycznie. Zapraszam zatem na krótką kulinarną podróż po USA.

 

1. Cobb salad – Kalifornia
Historia sałatki sięga lat 30 XX wieku, a po raz pierwszy przygotował ją właściciel kultowej restauracji Hollywood Brown Derby – Bob Cobb. Jest to klasyczny mix sałat, pomidorów, kurczaka, awokado, jajek na twardo, sera i boczku.  Była to podobno ulubiona przekąska Boba, którą zajadał późnym wieczorem.
Cobb Salad amerykańskie jedzenie

2. Deep Pan Pizza (głęboka? pizza) – Illinois
Pomysł przybył do USA z Wielkiej Brytanii i pojawił się po raz pierwszy w pizzerii Uno w roku 1943. Pizza pieczona jest w głębokim naczyniu podobnym do tortownicy. Ciasto jest bardzo charakterystyczne: chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i lekkie w środku. Jego sekretem jest masło i mąka kukurydziana. Można tego spróbować w wielu restauracjach w Chicago.
Deep Pan Pizza amerykańskie jedzenie

3. Gulasz z zielonych papryczek – Nowy Meksyk
Najlepszym sposobem na zapoznanie się z kulturą Nowego Meksyku jest spróbowanie gulaszu z zielonych papryczek chili. Oprócz głównego składnika – świeżej papryki – dodaje się pomidory, ziemniaki, czosnek i wołowinę lub wieprzowinę. Pewnie jest „otro” 🙂 i piecze 2 razy.
Gulasz z zielonych papryczek chili - amerykańskie jedzenie

4. Kanapka z Homarem – Maine
Podobno przygotowanie idealnej kanapki z homarem to nie lada sztuka. Bułeczki należy upiec, lub ugotować na parze. Do środka dodajemy majonez, który można zastąpić roztopionym masłem. Teraz zależy na co macie ochotę: ogon, lub szczypce homara 🙂
kanapka z homarem amerykańskie jedzenie

5. Syrop klonowy – Vermont
Choć to Kanada kojarzona jest zazwyczaj z syropem klonowym, to właśnie w Vermont (USA) produkowany jest najlepszy syrop klonowy na świecie. Vermont to największy producent w stanach, który dostarcza 5% światowego zapotrzebowania na ten produkt. Jeśli wybierzecie się tam w marcu, to prawdopodobnie zobaczycie, jak zbiera się syrop ze 100 letnich drzew!
Syrop Klonowy amerykańskie jedzenie

6. Kasza z krewetkami i rukolą – Karolina Południowa
Co roku w Saint George, w południowej Karolinie odbywa się ogromny festiwal żywności wykonanej z mąki kukurydzianej. Kasza z krewetkami i rukolą to klasyczny danie podawane na śniadanie.  Kaszę gotuje się z mlekiem, przyprawia odrobiną masła, a następnie dodaje się olej i owoce morza.
Kasza z krewetkami i rukolą amerykańskie jedzenie

7. Bourbon – Kentucky
Choć Burbon produkuje się w całych stanach, to 95% produkcji skupia się właśnie w Kentucky. To właśnie na cześć Bourbon County, w stanie Kentucky nazwano tą znaną na całym świecie kukurydzianą odmianę whiskey. Kentucky Bourbon Trail (wycieczka śladami legendarnej whiskey, min. po okolicznych gorzelniach) przyciąga każdego roku pół miliona turystów.
Bourbon Kentucky amerykańskie jedzenie

8. Ostrygi Rocky Mountain – Montana
Nie dajcie się zwieść nazwie. Ostrygi Rocky Mountain zwane również kowbojskim kawiorem to cielęce jądra obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu. Obecnie serwowane raczej jako atrakcja dla turystów. Podawane z dipem lub sosem. Mniam 🙂
Ostrygi Rocky Mountain amerykańskie jedzenie

9. Philadelphia cheesesteak – Pensylwania
Ta kanapka to symbol obżarstwa, którą przygotował po raz pierwszy w 1930 roku mieszkaniec Filadelfii Pat Olivieri. Jest to ogromna buła z plastrami steku i serem Provolone oraz polewane sosem Cheez Whiz. Na sam koniec możecie poprosić o dodanie cebuli 🙂
Philadelphia cheesteak amerykańskie jedzenie

10. Pączki – Louisiana
Żadna wycieczka do Nowego Orleanu nie może odbyć się bez zajrzenia do Café du Monde i spróbowania pączków nadziewanych owocami, lub czekoladą. Jest to jeden z oryginalnych, lokalnych produktów znanych na całym świecie.
Pączki z Luizjany amerykańskie jedzenie

Skomentuj