Nowe!

20 ciekawostek o miodzie

1 / 2

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie. Miód wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, działa ochronnie na wątrobę, goi rany, a ponadto ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Zobaczcie 20 ciekawostek o miodzie!

#1 Długa droga po miód

Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru i przy średniej długości lotu 800 m musi pokonać trasę 40 000 km. (jedno okrążenie kuli ziemskiej). Co ciekawe w trakcie lotu po miód (a dokładniej mówiąc w trakcie drogi powrotnej), nektar pełni rolę swoistego paliwa. W ten sposób przemieszczając się pomiędzy odległymi kwiatami pszczoła może przynieść z powrotem zaledwie 30% nektaru – resztę spożyje na potrzeby bieżące.

Miód ciekawostki

fot: http://jedzmy-zdrowo.pl



#2 Miód elficki – najdroższy miód na świecie

Miód elficki znany również jako Elvish pochodzi z Turcji. Jest to oficjalnie najdroższy miód na świecie – kosztuje od 5 do 7 tysięcy euro za kilogram! Miód Elvish sprzedawany jest w małych słoiczkach o objętości 170 oraz 250g.

Wpływ na tak kosmiczną cenę miodu elfickiego ma sposób jego pozyskiwania. Miód powstaje dzięki pszczołom, które żyją w jaskini w dolinie Sarıçayır. Miód Elvish posiada wiele składników odżywczych oraz unikalne walory smakowe, które zawdzięcza nektarowi okolicznych roślin leczniczych i endemicznych oraz minerałom pochodzącym ze ścian jaskini. Pszczoły wylatujące z jaskini zostały zauważone po raz pierwszy w 2009 roku, wtedy też pszczelarze weszli tam przy pomocy wyspecjalizowanych wspinaczy (jaskinia ma 1800 metrów głębokości), a na ścianach znaleźli aż 18 kg plastrów miodu. Kilka lat później dzięki pracom laboratoryjnym udało się ustalić, że miód liczy 7 lat i jest bogaty w cenne minerały.

Miód elficki po raz pierwszy został sprzedany w 2009 roku na giełdzie francuskiej i kosztował 45 tysięcy euro za kilogram! Rok później zainteresował się nim farmaceuta chiński, który zakupił kolejny kilogram, a cena, jaką za niego zapłacił, to 28 tysięcy euro.

#3 Miód z… kokainą

W 1985 roku peruwiańscy celnicy zatrzymali na granicy dużą partię miodu z Ekwadoru. Okazało się, że smakołyk zawierał kokainę. Co ciekawe narkotyk nie został zmieszany mechanicznie. W celu uzyskania śmiertelnie niebezpiecznego miodu pszczoły wypuszczano… prosto na plantacje koki.

#4 Miód jest doskonałym konserwantem

Miód jest perfekcyjnym, choć drogim konserwantem, o czym wiedziano już w starożytności. Ciało Aleksandra III Macedońskiego podczas transportu do stolicy Macedonii zamoczono w miodzie, by zapobiec jego rozkładowi! W grobowcach faraonów znajdowano natomiast miód wciąż nadający się do spożycia!

#5 Pracowity jak pszczoła

Aby wytworzyć 1 kg miodu pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Co ciekawe jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej… jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.

#6 Zatrucie miodem

Na Kaukazie i w Nowej Zelandii można spotkać (dość rzadko, ale jednak) trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru zebranego przez pszczoły – przykładem rośliny o trującym nektarze jest azalia pontyjska. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu, jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach. W smaku trujący miód nie rożni się specjalnie od normalnego miodu.

#7 Miodowy miesiąc

Termin “miodowy miesiąc” wywodzi się ze starożytnych obrzędów. Wówczas miód bardzo często gościł na weselnych stołach. Ponieważ miód ma korzystne właściwości był on porównywany do czarodziejstwa – przyjęto zatem, że pierwszy miesiąc państwo młodzi musieli koniecznie jeść miód i pić miodowe napoje.

miesiąc miodowy

for: moneycrashers.com



#8 Miód na … kaca

Fruktoza, która doskonale wspomaga wydzielanie z organizmu alkoholu stanowi około 39% miodu pszczelego. Jeśli rano, po grubej imprezie obudzisz się z bólem głowy, warto wypić herbatę z miodem – podobno pomaga na kaca!

#9 Nie podgrzewaj miodu!

Ciepło redukuje korzystne właściwości miodu, dlatego nie warto go podgrzewać. Temperatura powyżej 50 stopni całkowicie usuwa korzystne działanie miodu! Dlatego też jeśli lubisz herbatę z miodem warto odczekać aż ta nieco przestygnie, tak aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.

#10 Obdarzony magią

Słowo „miód” ma żydowskie pochodzenie. Dosłownie tłumaczy się jako „czary” lub „obdarzony magią”.

One Comment

Skomentuj