18 flag państwowych zrobionych z jedzenia
Nowe!

18 flag państwowych zrobionych z jedzenia

Agencja marketingowa WHYBINTBWA przygotowała jakiś czas temu jadalne (i pysznie wyglądające) flagi na Międzynarodowy Festiwal Jedzenia odbywający się w Sydney. Najlepsze w całym projekcie jest to, że każda z flag zrobiona jest z potraw i składników, które są (najczęściej) charakterystyczne dla danych państw. Efekt jest bardzo ciekawy i tak włoska flaga zrobiona jest z makaronu, bazylii oraz pomidorów, podczas gdy np. japońska z tuńczyka i ryżu. Zobaczcie koniecznie, bo wyszło naprawdę świetnie! 🙂

Ps. Tutaj pokazywałem wam jadalne portrety sławnych ludzi (klik), a tutaj jadalne krajobrazy (klik).

#1 Australia
Jadalne flagi państwowe
Popularne w Australii ciasto z mięsem i sos





#2 Brazylia
Jadalne flagi państwowe
limonki, ananas, marakuja





#3 Chiny
Jadalne flagi państwowe
Pitaya (smoczy owoc), karambola





#4 Francja
Jadalne flagi państwowe
Niebieski ser, brie, winogorona





#5 Grecja
Jadalne flagi państwowe
oliwki, feta





#6 Hiszpania
Jadalne flagi państwowe
kiełbasa chorizo i ryż





#7 Indie
Jadalne flagi państwowe
Curry, ryż, papad (cienki i chrupki indyjski naleśnik)





#8 Indonezja
Jadalne flagi państwowe
Sambal – indonezyjski sos chili i ryż





#9 Japonia
Jadalne flagi państwowe
tuńczyk, ryż





#10 Korea Południowa
Jadalne flagi państwowe
Kimbap i sosy





#11 Liban
Jadalne flagi państwowe
Lawasz, mix warzyw, wiosenne zioła





#12 USA
Jadalne flagi państwowe
Hot-dogi, keczup i musztarda (lub ser)





#13 Wielka Brytania
Jadalne flagi państwowe
Scone (ciasto), śmietana, dżemy





#14 Wietnam
Jadalne flagi państwowe
Rambutan, liczi, karambola





#15 Włochy
Jadalne flagi państwowe
Makaron, bazylia oraz pomidory





#16 Szwajcaria
Jadalne flagi państwowe
Szynka i ser





#17 Tajlandia
Jadalne flagi państwowe
Słodki sos chili, wiórki kokosowe, niebieski krab





#18 Turcja
Jadalne flagi państwowe
Rachatłukum (Turkish delight) – słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu.





za twistedsifter.com

Skomentuj