Nowe!

10 ciekawostek o Popcornie

1 / 2

Czy jedząc popcorn na przykład podczas seansu filmowego zastanawialiście się w jaki sposób powstaje popcorn, albo skąd wziął się pomysł na prażenie ziaren kukurydzy? Zebraliśmy dla Was 10 ciekawostek o popcornie – niektóre z pewnością Was zaskoczą.

#10 Popcorn to nie wynalazek naszych czasów

Archeolodzy, którzy pracowali na terenie Meksyku twierdzą że, prażenie kukurydzy mogło być jednym z pierwszych sposobów jej przyrządzania. “Popcorn” był znany wśród Inków, Azteków oraz innych plemion Indian północnoamerykańskich. W Peru na jednym ze stanowisk archeologicznych odnaleziono resztki prażonej kukurydzy z 4700 roku p.n.e.!

#9 Popcorn na śniadanie

W XIX wieku w Ameryce popcorn jadano na śniadanie pod postacią „owsianki” i „kaszki”. Używano go również jako dodatek do zup (np. zamiast grzanek), sałatek i innych dań.

Popcorn zmieszany z melasą był pierwowzorem kultowej przekąski – słodkiego Cracker Jack’a niezwykle popularnego w USA. Już w latach 80 XIX wieku Popcorn był popularną przekąską, która następnie trafiła do kin, a potem towarzyszyła amerykanom podczas seansów telewizyjnych w domu.

popcorn na śniadanie

fot: foodandwine.com



#8 Przepłacamy

Dziennikarze z USA dowiedli, że kupując popcorn w kinach zdecydowanie przepłacamy. Po przeliczeniu na kilogramy okazało się, że popcorn kosztuje więcej niż uchodzący za szczególnie wysokiej klasy stek filet mignon. Według wyliczeń kupując prażoną kukurydzę w kinie konsumenci przepłacają aż 12-krotnie w stosunku do jej wartości.

ile przepłacamy za popcorn

fot: Pinterest



#7 Popcorn zamiast słodyczy

W czasie trwania II wojny światowej cukier w bardzo dużych ilościach trafiał do żołnierzy walczących za granicą USA, co skutkowało tym, że stał się on dużo trudniej dostępny na rynku wewnętrznym. “Popcorn” zastąpił słodkie przekąski, a dzięki temu ilość zjadanego w tym czasie popcornu wzrosła w tym czasie trzykrotnie.

Podczas wielkiego kryzysu gospodarczego, który miał miejsce w latach 1929–1933 popularność popcornu również znacząco wzrosła. Kosztujący od 5 do 10 centów za torebkę popcorn był bowiem jednym z z niewielu „luksusów” na które mogła pozwolić sobie przeciętna amerykańska rodzina.

uliczny sprzedawca popcornu

Uliczny sprzedawca popcornu, Chicago, 1912 rok. Fot: Kirn Vintage Stock/Corbis



#6 Jak właściwie powstaje popcorn?

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak to się dzieje, że ziarna kukurydzy pękają i powstaje popcorn to mamy dla Was wyjaśnienie. W skrócie można by napisać, że to wszystko to kwestia wody.

Sam proces jest jednak nieco bardziej skomplikowany. Zacznijmy od tego, że zdolność do „puchnięcia” pod wpływem prażenia posiada większość gatunków kukurydzy, lecz najlepiej nadają się do tego odmiany kukurydzy o mniejszych ziarnach, które jednocześnie zawierają więcej bielma.

Podczas podgrzewania kukurydzy zaczyna ona “puchnąć”, gdy temperatura wewnątrz ziarna przekroczy punkt wrzenia wody – wtedy zawarte w bielmie białka i skrobie stają się bardziej miękkie, a woda zamienia się w parę. Para, która uwięziona jest w mikroporach skrobi wywiera coraz większe ciśnienie na łupinę, w rezultacie czego łupina pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca.

Co ciekawe, duży wpływ na to czy przygotowany popcorn będzie odpowiednio chrupki ma naczynie, w którym go przygotujemy. Szczelne naczynia, które uniemożliwiają ucieczkę nagromadzone pary sprawiają, że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci – taki popcorn będzie twardszy i dużo mniej chrupki.

One Comment

Skomentuj